GLAVNE FUNKCIJE MOTORNOG ULJA

  1. podmazuje pokretne dijelove motora odnosno značajno smanjuje trenje, 
  2. sprječava pregrijavanje motora odnosno odvodi toplinu,
  3. održava motor čistim odnosno sprječava stvaranje naslaga čađe,
  4. produljuje vijek trajanja katalizatora i čestičnog filtera,
  5. sprječava koroziju na unutarnjim dijelovima motora.

KOJU MARKU ULJA IZABRATI

Načelno, odaberite marku i vrstu ulja koja odgovara tehničkim zahtjevima proizvođača motora, a to su uglavnom sva premium ulja na našem tržištu. Zato preporučamo Gulf koji ima daleko najbolji odnos kvalitete i cijene.

Općenito za kvalitetu motornog ulja  presudna je kvaliteta baznog ulja, zato koristite ulja premium proizvođača koji proizvode vlastita bazna ulja (Gulf, Shell, Mobil) ili ulja onih proizvođača koji deklariraju proizvođača baznih ulja. Od naših marki ulja, GULF koristi bazna ulja proizvedena od Kuvajtske nafte koja je poznata kao najbolja na svijetu. Za TEMBO Lubricants Lubricants  načelno koristimo Exxonova bazna ulja. Moguće je da veliki proizvođaći na nekom dijelu svijeta i za pojedine proizvode koriste bazna ulja drugih premium proizvođača, koji kvalitetom zadovoljavaju i nadmašuju međunarodne norme kojima se propisuje kvaliteta baznih ulja.

KOJU GRADACIJU IZABRATI

Gradaciju motornih ulja 10w40, 5w40, 5w30, 0w30, 5w20, kao i specifikaciju (npr. ACEA C3, MB 229.51, BMW LL 04, VW 504/507, PSA B71 2290) propisuje proizvođač automobila odnosno vozila. Pogledajte u uputstvu za upotrebu i servisnoj knjižici, kod ovlaštenog servisera, a najjedostavnije, na našoj web stranici kliknite na “OIL FINDER“ i pronađite odgovarajuće ulje za svoje vozilo.

GDJE KUPITI ULJE

Gotovo je najsigurnije ulje kupovati u trgovačkim centrima (Metro, Konzum, Pevec, Spar...) jer imaju najbolje cijene, česte akcije i 100 posto se sigurni u originalnost  ulja, ili izravno preko našeg web shopa. Općenito je važno paziti na deklaraciju, tko je uvoznik, da je ugledna tvrtka koja radi po zakonu.